Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Povećanje grudi

POGLED U DEKOLTE: Završila je era predimenzioniranih grudi! Želite li savršene, vodite računa da su u skladu s ovim dijelom tijela

  • 01.01.2019. u 00:00

  • Autor:
Hibridno povećanje posljednji je trend u području estetskih korekcija dojki. Riječ je o kombinaciji implantata i masti, a zahvat je popularan zbog prirodnosti rezultata. Sve o ovom zahvatu objašnjava 'ekspert za lijepe grudi' - doc. dr. sc. Zoran Žgaljardić.

Povećanje grudi uvijek je trendi i vrlo tražen zahvat u svim dobnim skupinama.

 

Mlađe žene često imaju nerazvijene, asimetrične ili tubularne dojke (uska baza, relativno male grudi s velikom, širokom areolom i bradavicom), dok se starije obično odlučuju za mastopeksiju, odnosno podizanje grudi, i korekciju te smanjivanje bradavica. Jedino što podliježe trendovima je oblik i veličina - danas se traži prirodniji izgled i ne prevelik volumen.


ŠTO VEĆA PROTEZA, TO VEĆI PROBLEM

Moram priznati da su klijentice dobro informirane o tipovima "proteza", ali ne najbolje i o tehničkim mogućnostima ugrađivanja, primjerice, velikih implantata ženama koje još nisu rodile niti povećavale grudi. Zapravo, ponekad se i iznenadim željom za ekstremnom veličinom, ali to je ipak manji broj klijentica. Staro pravilo kaže da što veća proteza, to je više problema. U konačnici, osim estetskog izgleda dojke, koji je stvarna i isključiva intimna želja klijentice (ponekad i njezina partnera), važno je poštovati i anatomske mogućnosti grudnog koša i kapacitete kože. Također, treba imati na umu da s golemim grudima treba živjeti i funkcionirati.


RAZMISLITE O POVEĆANJU MASNIM TKIVOM

Kada govorimo o trendu povećanja grudi vlastitim masnim tkivom, većina kolega, uključujući mene, prednost i dalje daje implantatu.

Ako postoji dobra davajuća regija masti, manja povećanja grudi vlastitom mašću su moguća, no mršave pacijentice nisu idealne kandidatkinje za takav zahvat.

 

Mana je i to da se mast topi i kalcificira, a ti se kalcifikati kasnije mogu radiološki uočiti pri mamografiji te se zamijeniti za malignu bolest. Ukratko, može doći do komplikacija pri interpretaciji nalaza. Osim toga, intraglandularno povećanje dojki vlastitom mašću može biti rizično zbog eventualnih matičnih stanica koje se nalaze u masti, a u svojem razvoju mogu otići u neželjenom smjeru.


TREND: HIBRIDNO POVEĆANJE

Kada govorimo o trendu, prednjači hibridno povećanje grudi - kombinacija implantata i masti, pogotovo kada je riječ o tubularnim i visećim grudima koje su izgubile na volumenu (u donjem dijelu) i formi, a pacijentica želi zadržati prirodan izgled. Činjenica je da klijentice često vrlo teško prihvaćaju moguće komplikacije, mogućnost dodatnih zahvata i teško se mire s činjenicom da njihove dojke nisu baš onakve kakve bi voljele imati.

Tehnika TUBA (Transumbilical Breast Augmentation) je metoda u kojoj se kroz pupak uvode cjevčica i vrećica - implantat koji će se kao ekspander napuniti fiziološkom tekućinom i tako povećati dojku. Nije našla širu primjenu u svijetu jer u slučaju komplikacija mora doći do "klasičnog" pristupa rješavanju problema.

U konačnici, percepcija lijepih grudi trebala bi biti usklađena s ostatkom tijela, odnosno bokovima. Osobno smatram da je veličina manje važna od ljepote dojki, njihova sklada i načina kako se žena, u svojoj posturi, nosi s novim dojkama.ŠTO SE JOŠ TRAŽI

Od estetskih zahvata, osim novih grudi, kod žena mlađe životne dobi najtraženija je korekcija nosa.

Traži se ženstveni nos koji nije grub te licu daje šarm i nježnost.

 

Također, liposukcija u oblikovanju tijela, kao i ravnanje trbuha sa zatezanjem kože posebno su popularni zahvati među mladim rodiljama čiji trbuh ponekad zaista zna biti pun strija, što žene prisiljava da nose jednodijelne kupaće kostime.

Žene srednje i starije dobi odlični su kandidati za zatezanje lica, čime se zadržava mladolik izgled.

 

Dermalni fileri odlični su u rješavanju nekih detalja na licu, no kada lice i kapci ozbiljnije padnu, odnosno infrastruktura lica popusti, što je vidljivo na podbratku, visećem vratu i gubitku linije čeljusti, lifting je neizbježan. Kod umornih, otečenih i visećih kapaka nužna je blefaroplastika, no filer ipak u ograničenim slučajevima pomaže kod periorbitalne rejuvenacije skeletoniziranog izgleda te regije.

Činjenica je da je botoks zlatni standard za čeone bore i zahvaljujući njemu potreba za čeonim liftingom svedena je na minimum. Najopasnije su, međutim, situacije u kojima klijent pretjera s korekcijama koje izobličavaju lice i tijelo, pogotovo kada se u organizam unose "trajni" materijali koji mogu izazvati jednako trajne posljedice, a raspoređeni su na mjestima u licu ili tkivu gdje je to teško kirurški odstraniti.


PRIČA IZ PRAKSE

Danas je u određenim dijelovima svijeta i dalje moguće naletjeti na "čudne" materijale, pa sam tako u Dubaiju imao priliku vidjeti i tretirati stražnjicu jedne klijentice ispunjenu tekućim materijalom koji smo najprije morali topiti laserskom lipolizom te zatim smirivati kronične lokalne infekcije. Komplikacije su, razumljivo, uvijek moguće, no zna se koja je njihova zastupljenost u standardnim zahvatima.

Klijenti ponekad zaborave analizirati rizike, novčanu investiciju, ali i čovjeka kojem se daju u ruke. Primjerice, u Dubaiju je uhićena osoba koja se predstavljala kao Steve Blair Hopping, inače moj prijatelj i bivši predsjednik Američke akademije kozmetičke kirurgije. Čovjek je operirao liposukcije pod lokalnom anestezijom, a nije bio čak ni medicinski djelatnik. Nažalost, iz ovog je vidljivo da je svašta moguće i da želja za ljepotom ponekad završava tragično.

Osim toga što se povremeno pojavi neki novi materijal ili tehnika, ne bih rekao da su estetski zahvati, zapravo, podložni trendovima, a odstupanja su vidljiva samo u različitim podnebljima. Recimo, Azijatkinje su drukčije tjelesne konstitucije od Europljanki, zbog čega su i implantati koje koriste manjih volumena od europskih ili američkih.

Dok operacije povećanja ili podizanja grudi manje podliježu trendovima, zahvati pomlađivanja druga su priča.

 

Hit su manje invazivni zahvati koji imaju manji učinak kod klijenata starije dobne skupine, no kada se ti tretmani pomlađivanja počnu izvoditi u mlađoj dobi, može se očekivati kasnija izgledna starost. Nove pomake možemo očekivati u regenerativnoj medicini te u kombinaciji tehnologije i neinvazivnih tretmana - danas postoji i robotizirana kirurgija, kojom, doduše, još upravlja čovjek.


STIL ŽIVOTA

Međutim, nikad se ne zna. Razvoj tehnologije i napredak društva vode nas k novim idejama. Idealno bi bilo kada bismo uspjeli razviti nove lagane implantate za dojke sa smanjenom incidencijom reaktivne fibrozne kapsule. Posljednji novi neinvazivni proizvod su i Aptos niti obložene hijaluronom, proizvod gruzijske obitelji Sulamandize iz Tbilisija, kamo sam bio pozvan kao predavač početkom lipnja. Vjerujem da će doći i do farmakoloških pomaka u estetici.

Kult održavanja fit tijela i mladolikog izgleda danas je jednostavno postao stil života, a estetska je kirurgija sve manje i manje tabu tema. Naravno, ima slučajeva u kojima osobe prelaze granice lijepog i ukusnog, međutim, dijagnoze kao što su tjelesna dismorfija (iskrivljena slika sebe) i narcisoidni poremećaji prisutne su oduvijek. Aplikacije koje mogu mijenjati izgled lica ili tijela ne pomažu, one mogu voditi do nerealnih očekivanja, a posljedično i razočaranja. U principu, treba znati biti zadovoljan, poboljšanja i uljepšavanja nas moraju veseliti, ali nerealni projekti ne vode k tome.

Put do uspjeha, odnosno rezultata kojima ćete biti zadovoljni jest kombinacija tajminga pomlađivanja i preoblikovanja, obvezno u rukama stručnjaka. S takvim postavkama, uspjeh je očekivan.

Autor teksta: doc. dr. sc. Zoran Žgaljardić