Woman getting cosmetic injection of botox near eyes, closup. Woman in beauty salon. plastic surgery clinic.
Getty Images/iStockphoto

Mezoterapija ima trostruki učinak jer se višestrukim ubodima igle ostvaruje mehanička stimulacija kože.

Woman getting cosmetic injection of botox near eyes, closup. Woman in beauty salon. plastic surgery clinic.
Getty Images/iStockphoto

Mezoterapija ima trostruki učinak jer se višestrukim ubodima igle ostvaruje mehanička stimulacija kože.

Mezoterapija

Blagodati koktela vitamina i hijalurona za svježu i sjajnu kožu

  • 03.05.2019. u 23:11

  • Autor:

Potiče i sagorijevanje masnoća, oslobađanje suvišne vode i toksina, stimulirajući limfnu drenažu kada se koristi za konturiranje tijela.

Infuziju za kožu, kako još nazivaju popularnu mezoterapiju, još sredinom 50-ih godina u Francuskoj osmislio je dr. Michel Pistor za liječenje vaskularnih poremećaja. Tada nije ni slutio da je zapravo otkrio beauty tretman koji osigurava svježu i sjajnu kožu.

Blagodati koktela vitamina i hijalurona za suhu kožu prepoznati su diljem svijeta, a poznata je stvar da holivudske glumice prije važnog eventa skoknu na tretman mezoterapije kako bi dobile onaj poznati glamurozni sjaj i zategnutost kože. Isto je i s mladenkama, kojima je mezoterapija prije velikog dana postala obavezan tretman, poput odlaska na frizuru i šminkanje.


Osnovni mezoterapijski postulat

Pistorov osnovni mezoterapijski postulat, koji se poštuje i danas, glasi: "Mali volumen nekoliko puta na pravome mjestu".

Zato se u kožu u mikroskopskim količinama injektiraju različite bioaktivne supstance poput vitamina, aminokiselina i farmaceutika, a poznato je da estetska mezoterapija ima brojne učinke.

- Najbolji dokazi za djelotvornost mezoterapije postoje za liječenje celulita, lipolizu i rejuvenaciju kože, a potom za uklanjanje strija i pigmentacija te liječenje opadanja kose i androgenetske alopecije - navodi dermatologinja, doc. dr. sc. Elvira Lazić Mosler.

Mezoterapija zapravo ima trostruki učinak jer se višestrukim ubodima igle ostvaruje mehanička stimulacija kože, kokteli aktivnih tvari ostvaruju farmakološki učinak, a primjena otopine aktivnih tvari u mikrodozama aktivira veći broj receptora u koži.

young woman gets botox injection in her lips. Woman in beauty salon. plastic surgery clinic.
Getty Images/iStockphoto

Osim na licu, mezoterapija se može koristiti i na drugim dijelovima tijela.


Rezultati na licu

Kada se izvodi na licu, mezoterapija pospješuje hidrataciju kože, poboljšava konture lice, sprječava njenu opuštenost, a k tome se i ublažavaju bore i smanjuju pigmentacije. Mezoterapija može poticati i sagorijevanje masnoća, oslobađanje suvišne vode i toksina, stimulirajući limfnu drenažu kada se koristi za konturiranje tijela.

- Glavne tvari za rejuvenaciju su hijaluronska kiselina, organski silicij, dimetilaminoetanol, vitamini A i C, kojična i azelaična kiselina. Za lipolizu i redukciju celulita se, pak, koriste fosfatidilkolin, deoksikolična kiselina, L-karnitin, aminofilin, dimitilaminoetanol, artičoka, a za liječenje opadanja kose biotin, pantenol, dutasterid i minoksidil - objašnjava dr. Lazić Mosler.


Recept za učinkovitost

Dermatologinja također dodaje da mezoterapijski koktel mora sadržavati najmanje dvije ili tri glavne tvari kako bi bio učinkovit.

U koktele se uz glavne tvari dodaju i različite dodatne tvari kao što su antioksidansi, aminokiseline, multivitamini, minerali u tragovima, heksapeptid-3 te faktori rasta.

 

- Mesoestetic Mesohyal portfolio nudi devet dvokomponentnih koktela koji sadrže hijaluronsku kiselinu te po još jednu od glavnih mezoterapijskih aktivnih tvari, potom koktel NCTC 109 za biorevitalitaziciju i mezoterapijski koktel s osobito visokom koncentracijom neumrežene hijaluronske kiseline Mesohyal Hyaluronic. Tek međusobnim kombinacijama 2-3 različita koktela u različitim omjerima postižemo individualizirano i ciljano rješavanje problema u pojedinim regijama lica i tijela - rekla je dr. Lazić Mosler.